Formelių rūšiavimo žaislai

Formelių rūšiavimo žaislai

Formelių rūšiavimo žaislai

Formelių rūšiavimo žaislai - vienas iš klasikinių žaislų, kuriuo susižavi skirtingo amžiaus vaikai smalsiai ir noriai tyrinėjantys pasaulį. Pritaikydami formelių rūšiavimo žaislus skirtingoms veikloms pagal amžių, šis žaislas augs kartu su vaiku, mokys įvairiausių dalykų ir skatins tyrinėti aplinką smagiai žaidžiant.

Kodėl namuose turėtų būti bent vienas formelių rūšiavimo žaislas?

Formelių rūšiavimo žaislai, iš pirmo žvilgsnio, atrodo įprasti, daug kur sutinkami žaislai, tačiau jų nauda vaikams labai plati. 

Formelių rūšiavimo žaislai lavina:

  • smulkiąją ir stambiąją motoriką;
  • problemų sprendimo įgūdžius;
  • erdvinį suvokimą;
  • loginį mąstymą;
  • akių-rankos koordinaciją. 

Taip pat supažindina su priežasties-pasekmės ryšiu, didina pasitikėjimą savo galimybėmis, padeda patirti sėkmės pojūtį bei supažindina su skirtingomis figūromis, spalvomis bei formomis.

Kokias veiklas galima organizuoti skirtingo amžiaus vaikams?

6 mėn. - 1,5 m. vaikai tyrinėja pasaulį per pojūčius ir ieško priežasties-pasekmės. Todėl tokio amžiaus mažyliai pirmiausia formeles čiupinės, ragaus, barbens į grindis ir mėtys, bandys įdėti į visas esančias skylutes, ieškodami tinkamos. Žaiskite kartu, garsiai įvardindami atliekamus veiksmus, spalvų ir formų pavadinimus, paplokite įveikus užduotį. Šio amžiaus vaikai tyrinėja daiktų funkcijas, naudoja daiktus ne pagal paskirtį, nebijo suklysti, atkakliai siekia tikslo ir džiaugiasi įveikę užduotį. 

Norėdami paįvairinti veiklas, galite formeles paslėpti kruopose arba suvynioti į folijos gabalėlius. Tai suteiks vaikams smagių emocijų ieškant ir atrandant, o tuo pačiu bus papildomai lavinami pirštukai, riešai bei griebimo, suėmimo įgūdžiai, kurie ateityje padės kasdienėse veiklose (valgant, atsisegant sagą, laikant pieštuką ir panašiai). 

1,5 - 3 metų vaikai jau pradeda daiktus dėlioti, rūšiuoti, susieja formelę su tinkama skylute, iškart atranda tinkamą vietą. Šio amžiaus vaikai pradeda žaisti statybinius, konstravimo žaidimus, todėl bando sudėlioti formeles ne tik į eilę, bet ir vieną ant kitos. Čia galima pastebėti, kaip lavėja vaiko loginis mąstymas ir kūrybiškumas bandant sudėti vieną ant kitos iš pirmo žvilgsnio nederančias detales. Vaikas stebi, kaip bokštas griūva ir susipažįsta su priežasties-pasekmės ryšiu. Kartu su vaiku pabandykite surūšiuoti formeles pagal spalvas, suraskite aplinkoje daugiau tos pačios spalvos daiktų ir tokiu būdu mokykitės spalvų pavadinimų.

3 - 4 metų vaikai pradeda žaisti vaidmeninius žaidimus, todėl siekiant lavinti vaikų kūrybiškumą, galima formeles panaudoti įvairiems vaizduotės žaidimams. Galbūt tai taps parduotuvės prekėmis ar gydytojo vaistais? Treniruokite vaikų vaizduotę ir įtraukite į veiklas skaičiavimą iki 10. Kiek nusipirkau prekių? Kokia jų kaina? Kiek skirtingų vaistų man reikės, kad greičiau išgyčiau? Taip pat šias figūrėles galite apsibrėžti ant popieriaus lapo ir ieškoti, kur kurios vieta, nuspalvinti ar iškirpti žirklėmis ir pasigaminti raidžių korteles.

Papildomos veiklos kiekvienam formelių rūšiavimo žaislui:

Pradėję vaikščioti vaikai mielai ką nors stumia arba traukia, todėl formelių rūšiavimo rinkiniai su virvele taps puikia šio poreikio patenkinimo priemone. Žaidžiant šiuo autobusu galima įtraukti gerai žinomą dainelę „Autobuso ratai sukasi ir sukasi“, važiuoti ir sustoti, įlaipinti po vieną keleivį-gyvūną, norintį važiuoti kartu.

 

Pasitelkite žaislo šonuose esančius vabalėlius ir skraidinkite formeles dūzgiant kaip bitė, ropojant kaip boružė ir panašiai. Apžiūrėkite vabalėlius, aptarkite, kokios jie spalvos, kur juos galime sutikti, kuri formelė yra bitės ar boružės spalvos. Tai nėra tik daili puošmena, galite piešinėlius pasitelkite gilesniam pažinimui, veiklų paįvairinimui.

 

Šis formelių rūšiavimo žaislas – ritinys, gali tapti visos šeimos vakaro ar savaitgalio popietės žaidimu. Apsibrėžkite ant lapo čia esančias formeles ir traukdami jas žaiskite bingo žaidimą.

 

 

 

Šiame formelių rūšiavimo žaidime gausu skirtingų spalvų, tad jas galima panaudoti būtent skirtingų spalvų pažinčiai, tų pačių spalvų rūšiavimui bei tarpusavio palyginimui – kuo formelės panašios (spalva) ir kuo skiriasi (kampų skaičiumi).

 

 

Žaislų miško ambasadorė, edukologė Indrė Neimantė
Klaipėdos valstybinės kolegijos lektorė

€0,78
€456,78
€123.456,78