Kaip vystosi ir kaip lavinti vaiko regą pirmaisiais metais?

Kaip vystosi ir kaip lavinti vaiko regą pirmaisiais metais?

Kaip vystosi ir kaip lavinti vaiko regą pirmaisiais metais?

Kaip vystosi ir kaip lavinti vaiko regą pirmaisiais metais?

Rega - vienas iš pagrindinių žmogaus pojūčių. Iki vienerių metų vaiko rega stipriai keičiasi. Pirmosiomis savaitėmis kūdikis dar negeba sufokusuoti vaizdo, kiek vėliau - jau pradeda matyti objektus, akimis sekti judančius daiktus, pažinti spalvų kontrastus, formas, dydžius, kiekį ir vietą erdvėje. Kaip lavinti vaiko regą? Kokias priemones pasitelkti ir kaip žaisti nesudėtingus žaidimus su kūdikiais?

Regos vystymosi žingsniai nuo gimimo iki vienerių metų

0 - 2 sav. amžiaus kūdikis dar aiškiai nemato, tačiau jo žvilgsnį patraukia šviesos ir tamsos kontrastas, o į ryškią šviesą jis reaguoja užsimerkdamas.

2 sav. - 2 mėn. amžiaus kūdikiai domisi veido bruožais, ypač savo mamos: tyrinėja veidą, ieško akių, išlaiko dėmesį keletą sekundžių. Akių kontaktas labai svarbus ir reikia jį palaikyti – vaiką kalbinkite veidu prieš veidą (maždaug 20–30 cm atstumu), kad jis galėtų matyti jūsų mimiką. Kalbinant vaiką tuo pat metu lavinami du pojūčiai – rega ir klausa, skatinamas vaiko smalsumas.

2 – 3 mėn. amžiaus kūdikis jau gana gerai koordinuoja abi akis, gali pasukti vyzdžius ir kartu visą galvą, akimis trumpai sekti judantį daiktą, kurį laiką žiūrėti kalbinančiajam į akis. Pamatęs juodą ir baltą kortelę, kūdikis įsižiūri į ją. Akytės žiūri tiesiai arba juda vienodai tiek į kairę, tiek į dešinę.

 


0 – 3 mėn. Regos lavinimą geriausia pradėti nuo kontrasto, tam pasitelkite juodai baltas korteles bei minkštus lavinamuosius kubus. Juodai baltas korteles galite prikabinti bet kurioje vaiko matomoje, daug laiko praleidžiamoje vietoje - lovelėje, gultuke, vežimėlyje ir panašiai. Minkštu lavinamuoju kubu galite lavinti akių judesius – lėtai perdėkite iš vienos vietos į kitą, pasukite vis kitą paveikslėlį. Taip pat šios priemonės gali padėti išlaikyti ilgiau pakeltą galvytę gulint ant pilvuko, sužadinti vaiko smalsumą bei paskatinti smegenų formavimąsi.

  

4 – 5 mėn. amžiaus kūdikio akys pakankamai išsivysčiusios, kad skirtų spalvas. Šiuo metu mažyliai domisi spalvotais, blizgiais daiktais, pradeda skirti formas, taip pat gali koordinuoti abi akis, įvertinti nuotolį ir apytiksliai suvokti daiktų vietą erdvėje. Todėl šio amžiaus vaikų regai lavinti pasitelkite minkštas spalvotas knygeles, spalvotas skaras, medžiagines veiklų knygeles.

                      

Kuomet kūdikiais pradeda skirti spalvas, labai svarbu jas įtraukti į kasdienius žaidimus. Spalvotos skaros pagalba žaiskite gerai žinomą „ku-kū“ žaidimą, kuris padės sukoncentruoti vaiko žvilgsnį ir lavins reakciją. Kūdikiai mielai žaidžia savo rankomis, o medžiaginių knygelių čiupinėjimas padeda suprasti daiktų fizines savybes. Vaikai stebi jas ir jose esančius daiktus, ima dėti įvairius daiktus į burną. Tokiu būdu pažįstamas pasaulis, tad svarbu atkreipti dėmesį į žaislų kokybę.

 

5 – 6 mėn. kūdikis tiesia rankutes į tai, ką mato, judesiai jau gana tikslūs. Vaikas domisi viskuo, ką jam rodote, siekia jį sudominusio žaislo, ima jį ir neša prie burnytės, kad galėtų tyrinėti. Todėl svarbu, kad žaislai tilptų vaikui į delniuką, bet būtų didesnį už burnytę. Medinė formų knygelė, kuriai nebaisios seilės ir yra lengvai nuvaloma – puiki lavinamoji priemonė, kuri apims regos ir lytėjimo pojūčius.

 

Kai daiktas patenka į kūdikio rankas, jis jį atidžiai apžiūrinėja. Regos, judesio ir lytėjimo jungimasis į visumą leidžia suvokti trimatį vaizdą erdvėje. Todėl minkštas ir spalvingas kamuoliukas su varpeliu viduje padės siekti šio rezultato, o ateityje skatins vaiką ropoti paskui riedantį kamuoliuką. Kūdikis šiame etape pradeda skirti savo mamos ir kitų artimųjų veidus bei kai kurias veido išraiškas (šypseną, pyktį). Susidomėjęs stebi suaugusiųjų judesius ir kalbą, bando mėgdžioti. Tad galite įtraukti į veiklas veidrodį. Paguldykite ant pilvuko arba pasodinkite vaiką priešais veidrodį ir prisėskite šalia. Rodykite įvairias veido mimikas, judinkite kamuoliuką ir stebėkite, kaip vaikas seka jį akimis, o vėliau bando pamėgdžioti jus ir jūsų rodomus judesius. Žaidimai su veidrodžiu lavina gebėjimą sekti objektus akimis, tyrinėti veido išraiškas bei judesius.

 


6 mėn. - 1 metų kūdikis išlaiko dėmesį vis ilgiau, geba apžiūrinėti spalvotus paveikslėlius knygelėje, klausantis suaugusiojo pasakojimo. Tad čia galite pasitelkti paveikslėlių knygą, kurios veikėjus galite perkelti į bet kurią vietą pagal pačių sukurtą istoriją ir tokiu būdu lavinti regą, reakciją bei suvokimą.

 

Rankutėmis kūdikis liečia, suima daiktus, perdeda iš vienos rankos į kitą, valingai tiesia ranką norėdamas pasiekti daiktą. Lietaus garsų barškutis gali paskatinti koordinuotus rankų judesius, ropojimą ir tuo pačiu lavinti klausą, padėti nurimti. Viduje esantys, krentantys žemyn rutuliukais lavina vaiko regą. Pradėjęs ropoti vaikas mielai tai daro, jei yra skatinamas pasiekti toliau esantį objektą, tad padėkite barškutį toliau, sukelkite lietaus garsą ir stebėkite kaip jis žvilgsniu ieško, kur padėjote daiktą, o vėliau jo siekia. Darnūs judesiai, gera rega ir akių bei judesių koordinacija padeda vaikui išmokti manipuliuoti daiktais.

Šiame amžiuje vaikai sėdi vežimėlyje, tačiau dažnai nenustygstamai vietoje nori judėti. Kelionėse vežimėliu gali pagelbėti mažos ir patogios kortelės su laikikliu, kuriose pavaizduotos spalvingos vaisiai ir daržovės. Klauskite vaiko, kur yra konkretus vaisius ar daržovė, skaičiuokite, garsiai įvardinkite spalvą ir tokiu būdu lavinsite pagrindinius vaiko pojūčius.

 

 

Pirmaisiais gyvenimo metais itin svarbu rūpintis kūdikio rega ir turtinti jį supančią aplinką regos vystymąsi skatinančiais vaizdais, vengti išmaniųjų įrenginių. Juk regėjimas – pagrindinis informacijos patekimo į smegenis kelias.

 

Žaislų miško ambasadorė, edukologė Indrė Neimantė
Klaipėdos valstybinės kolegijos lektorė

€0,78
€456,78
€123.456,78