Kas yra Grapat?

Kas yra Grapat?

Kas yra Grapat?

Grapat

Apie ką šis įrašas?

- trumpai apie Grapat ir jų idėją;

- žaidimai su Grapat;

- kaip pasirinkti Grapat.


Nykštukai, geometrinės figūros, indeliai, ar tiesiog pavienės dalys - tai Grapat žaislai, neturintys žaidimo taisyklių, neapibrėžti. Žinau, kad tokie žaislai tėvus dažnai suglumina - kaip čia su jais žaisti? Tačiau mūsų mažieji tyrinėtojai kuo puikiausiai juos pritaiko savo žaidimuose.

Tai yra universalus žaislas, suteikiantis visišką žaidimo laisvę.

Apie Grapat



Tai ispanų šeimos verslas, kurį įkvėpė dukra. Augandami savo mažylę, šeima nepirko specialių žaislų, visą žaidimų “inventorių” naudojo iš aplinkoje buvusių daiktų - virtubės įrankiai, knygos, šalikai. Stengiasi sukurti pozityvią “TAIP’ aplinką, kurioje ir užgimsta gilūs žaidimai. Žaidimus jie vadina šventais. Apsigyvenę gamtos apsuptyje, įkvėpimo žaislams semiasi būtent iš aplinkos ir mažųjų tyrinėtojų.

Noriu jums pristatyti 5 būdus, kaip galima žaisti su Grapat. O jų galima rasti kur kas daugiau!

Grapat Mandala.
Pasitelkę Grapat Mandala seriją, kurkite nuostabiausių raštų Mandalas. Tai veikla, primenanti meditaciją. Užburia ne tik mažuosius, bet ir tėvus. Skirtingos spalvos ir formos suteiks galimybę kurti įvairiausias mandalas. Jos yra susijusios su modelių (ang. pattern) kūrimu. Gebėjimas atpažinti, sukurti seką, atrasti joje neatitikimus - tai stiprūs matematinio mąstymo pagrindai. Tiesa, prie sudėtingesnių kūrinių artėjama peržengus penktajį gimtadienį. Tačiau praktikuotis galima ir reikia kuo anksčiau. :)


Mažojo pasaulio kūrimas.
Grapat figūrėlės neturi aiškiai apibrėžtos paskirties ir tai įkvėpia simboliniam žaidimui. Žalias kūgis gali būti ir medis, ir spyglys. Tai yra Grapat “kabliukas” - žaislai nepabosta, prisitaiko prie vaiko žaidimo poreikių ir gali keisti savo vaidmenį. Toks žaidimas yra vadinamas simboliniu. Simbolinio žaidimo nauda:
-padeda lavinti kalbinius įgūdžius, plėsti žodyną, mokytis išreikši savo idėjas, mintis ir jausmus;
-puiki praktinė planavimo ir organizavimo treniruotė;
-skatina išlaisvinti vaizduotę;
-per išgalvotas situacijas įgyjami socialiniai-emociniai įgūdžiai, bandoma perprasti, kaip kitas toje situacijoje jaučiasi, koks elgesys yra priimtinas;
-pamatai skaitymui, rašymui, matematikai, nes šiose srityse, kaip ir mažojo pasaulio žaidimuose, yra naudojami simboliai. Tai pirmasis bandymas perprasti simbolius.

Grapat ir žaidimų schemos.
Užvaldžius išdėstymo schemai, pasiūlykite savo vaikui Grapat. Tai turbūt tobuliausia priemonė, kuri padės jūsų vaikui perprasti pasaulį per šią schemą.

Grapat puikiai pritaikomi sensorinių žaidimų metų.
Jei sensoriniui žaidimui pasirenkate kruopas ar kitą medžiui saugų produktą, Grapat puikiai suderės kartu. Paslėpkite figūrėles, įkomponuokite ar pasitelkę puodelius, dubenėlius, taureles, pilstykite.


Grapat ir klasifikavimas.
Turbūt nėra idealesnės serijos tinkančios šioms veikloms nei Grapat. Spalvų, formų ir dydžių skirtumai sukuria galimybę pasinerti į klasifikavimo veiklas. Prisiminkime, kaip vystosi klasifikavimo įgūdžiai: mokomės identifikuoti - mokomės atrinkti vienodus - rūšiavimas (pagal vieną ar kelis požymius) - palyginimas (kuris daiktas turi daugiau tam tikri/-ų požymių) - išdėliojimas (kai daiktai išdėliojama pagal tam tikro atributo intensyvumą.)


Kaip išsirinkti Grapt?
Pasinaudokite interaktyviomis nuorodomis - spauskite ant pabrauktų Grapat žaislų pavadinimų ir keliaukite apžiūrėti tiesiai į parduotuvę.


Kūdikiai
Visų pirma, rinkdamiesi žaislus kūdikiui, atkreipkite dėmesį į rekomeduojama amžių. Kai kurie Grapat žaislai turi smulkių detalių, todėl savo mažyliams parūpinkite tik stambesnius žaislus. Antra, ypač kūdikystėje svarbi taisyklė - mažiau yra daugiau. Jūsų kūdikiui pirmiausia reikia jūsų ir tik šiek tiek pralavinę savo įgūdžius jie po truputį ima tyrinėti aplinką. 

Mūsų namuose, kai vaikai buvo dar kūdikėliai, viena iš pagrindinių veiklų buvo “Lobių krepšelis”. Tai į krepšelį, pintinėlę ar bet kur kitur patalpinti daiktai pagal - tekstūrą, dydį, formą, spalvą, medžiagą ar taip, kaip tik sugalvojate. Esmė - suteikti saugius daiktus ir progą juos paliesti, sugriebti, apžiūrėti, patyrinėti, paraugauti. Grapat idealiai tam tinka!

Siūlomi žaislai kūdikiams:
Žiedai ir monetos, kurių pagalbą galėtų praktikuotis griebti, suimti.
Dubenėliai ir kamuoliukai - jau įvadžiusiam griebimo pagrindus. Galima supažindinti su "į" ir "iš" sąvokomis, įdedant kamuioliukus į dubenėlius. Žengti pirmuosius rūšiavimo žingsnius arba lavinti motorikos įgūdžius juos ridenant, mėtant.

Siūlomi žaislai todleriukams:
Grapat Carla Nins - puikiai tinka rūšiavimui, heuristiniam žaidimui. Heuristinis žaidimas yra paremtas natūraliu vaiko smalsumu. Vaikui pateikiami daiktai, kuriuos jis laisvai, kaip pats sugalvoja, dėlioja, rūšiuoja, stato, mėto ir kitais būdais tyrinėja.
Grapat puodeliai su dangteliais - statyti, uždengti, paslėpti.
Grapat Nins, taurelės ir monetos - atitaikyti Ninsiukus į taureles.

Žaislų ir veiklų pavyzdžiai ikimokyklinukams:
Mandala kolekcija, arba kitaip tariant pavieniai daiktai/elementai (ang. loose parts) - kurti mandalas, modelius, mažąjį pasauly ir t.t.
Rūšiavimui pritaikomi Grapat žaislai - Grapat spalvoti padėkliukai, Manadala serija. Nors iš tikrųjų, beveik visi Grapat žaislai yra tinkami klasifikavimo veikloms. Tai galime daryti pagal spalvą, dydį, formą, tekstūrą arba bet kokį kitą požymį. Todėl taip nesunku Grapat pritaikyti šioms veikloms. 
Rūšiavimo padėklas - skirtas pavienių daiktų rūšiavimui. Rūšiavimo temų gali būti labai daug - spalva, forma, dydis… Paitelkite vaizduotę. :)

Grapat įsimylėjau iš pirmo žvilgsnio. Jų paprastumas tiesiog užburia ir tai aš vadinu prasmingais žaislais. Tai žaislai, kurie padės vaikui tobulėti ir lavinti įvairius įgūdžius - nuo matematinio mąstymo iki lakios vaizduotės. Jei dar neįtikinau, sekite Žaislų mišką Instagrame, stebėkite įrašus ir pamatysite, kiek daug galima nuveikti su Grapat.

€0,78
€456,78
€123.456,78