Kodėl verta vaikams turėti smėlio laikrodžius?

Kodėl verta vaikams turėti smėlio laikrodžius?

Kodėl verta vaikams turėti smėlio laikrodžius?

Kodėl verta vaikams turėti smėlio laikrodžius?

Smėlio laikrodis - labai paprasta, bet aiški priemonė vaikams, kuri gali padėti suprasti laiko sąvoką. Panaudodami juos, mes galime lavinti vaikų savarankiškumą, kuomet užduotims yra skiriamas konkretus laikas.

Įnešame aiškumą. Vizualinė priemonė (smėlio laikrodis) suteikia aiškumą ir vaikui paprasčiau suprasti, ko iš jo norima tam tikroje situacijoje. Pavyzdžiui, panaudodami smėlio laikrodį, mes galime lavinti vaiko dėmesio sutelkimą įvairiose veiklose (skaitymas, dėlionės dėliojimas ir t.t.).

Užbaigti veiklas ir pereiti prie kitų. Kaip dažnai paprašius vaiko susitvarkyti, jam atsiranda krūva darbų? Pas mus šeimoje - labai dažnai. Būtent tokiose situacijose smėlio laikrodis gali tapti pagalbininku - informuoti vaiką, duoti jam laiko pasiruošti ir užbaigti veiklas, o ištiksėjus paskutinei smiltelei, eiti tvarkytis. Tokiu būdu leidžiame vaikams patiems “susitarti” su savo emocijomis., mokome derybinių įgūdžių ir bendradarbiavimo.

Mokytis savo eilės. Šeimose, kuriose daugiau nei vienas vaikas, dažnai kyla konfliktų kuomet vienas žaislas būtinai reikalingas abiems (ar daugiau vaikų) vienu metu. Panaudodami smėlio laikrodį, galime aiškiai apibrėžti, kada ir kuris vaikas žais. Iššūkius keliantis įgūdis, tačiau labai reikalingas socialiniame gyvenime. Nekantrumą galime nukreipti į smiltelių stebėjimą ir palaipsniui mokytis suvaldyti savo emocijas ir gebėti išlaukti.

Pagelbėti rutinoje. Laikrodis gali padėti apsibrėžti, kiek laiko reikia valytis dantis, kad jie būtų švarūs. Jei nesinori dar po pasakosi eiti miegoti, galime apvertę smėlio laikrodį leisti pavartyti knygutes. Jei pakeltas vienas žaisliukas jau reiškia sutvarkytą kambarį, parodykime, kiek laiko reikės tvarkytis kambarį ir tik po to bus galima pailsėti. Taigi kasdienėse situacijose, kur vaiko nekantrumas “ima viršų”, galime pritaikyti smėlio laikrodį. Nepamirškite, kad viską darome palaipsniui, atsižvelgdami į vaiko amžių. Nereikalaukime iš vaikų visko tą pačią akimirką. Siekime ilgalaikių tikslų.

Ir kiti laiko fiksavimai. Nustatyti laiką, kurį vaikui reikės palaukti, kurį jis galės žiūrėti filmukus, kurį galės panaudoti laisvo žaidimo minutėms prieš miegą, kurį jūs žaisite kartu, ir t.t. 


Patarimai, kaip įvesti smėlio laikrodį į savo rutiną:

-supažindinimas su juo turėtų vykti ramioje, neintensyvioje dienoje, vaiko fiziniai poreikiai turėtų būti patenkinti;
-nubrėžti aiškias taisykles: jei laikrodis yra apverčiamas, jo negalima atversti atgal ar kitaip jo judinti;
-iš pradžių galite supažindinti vaiką su smėlio laikrodžiu ir kartu paskaičiuoti tikslinčias sekundes; 
-smėlio laikrodžius įveskite palaipsniui - nuo trumpesnių, lengvesnių link ilgesnių, sunkesnių. 

€0,78
€456,78
€123.456,78