Viskas, ką reikia žinoti apie nusiraminimo (sensorinius) buteliukus

Viskas, ką reikia žinoti apie nusiraminimo (sensorinius) buteliukus

Viskas, ką reikia žinoti apie nusiraminimo (sensorinius) buteliukus

Kas yra nusiraminimo buteliukas?

Dar dažnai vadinamas sensoriniu buteliuku, į kurį patalpinti įvairūs daiktai ar skysčiai. Kaip jau nurodo pavadinime esantis žodis “sensorinis”, juo yra stimuliuojami pojūčiai. Na, o toks stimuliavimas, gali veikti raminančiai.

Kad ir kaip norėtųsi, tik pažvelgęs į šį buteliuką vaikas nenurims. Emocijų supratimas ir jų valdymas pakankamai ilgas mokymosi procesas. Tačiau jis gali tapti viena iš priemonių, kuri padės šiame procese.

Į sensorinius buteliukus įprastai pilamas vanduo, blizgūs klijai ar blizgučiai, karoliukai ar kiti mažesni-didesni daiktai. Tačiau čia taisyklių nėra - ypač su vyresniais vaikais - galite keisdami turinį eksperimentuoti. Įrašo gale rasite receptą, kurį galėsite pasidaryti namuose. Visas priemones, gali būti, kad jau turite namuose!

Kuo naudingi sensoriniai/nusiraminimo buteliukai?

Stimuliuojami sensoriniai pojūčiai. Rega - skirtingos spalvos, tekstūros ir daiktai. Klausa - įdėję sausus produktus galime išgauti skirtingus garsus. Sensorinės veiklos nebūtinai turi būti purvinos. Priešingai, kai kurie vaikai tokioms nešvarioms, pojūčių gausioms veikloms yra jautrūs. Todėl toks buteliukas yra puiki alternatyva.

Dėmesio sutelkimas - koncentruodamas žvilgsnį į objektus, esančius buteliuke, vaikas mokosi sutelkti dėmesį, nekreipti dėmesio į dirgiklius, esančius aplinkui. Tai įgūdis, kuris yra lavinamas ir bus labai naudingas darželyje, mokykloje.

Emocijų valdymas - tai tarsi meditacijos forma, kai vaikas stebėdamas gali nurimti, sutelkti visas mintis ir dėmesį tik į buteliuką. Nors, kaip jau minėjau anksčiau, buteliukas yra tik viena iš daugelio sudedamųjų dalių, lavinant emocinį intelektą. Jeigu norite buteliuką naudoti kaip nusiraminimo priemonę, paruoškite aplinką - gali groti raminanti muzika, mažiau šviesos, išjungtas televizorius.

Įkvėpimas tyrinėti -  vyresni vaikai gali patys ar su jūsų pagalba kurti buteliuko turinį, paverskite juos eksperimentavimo buteliukais ir pažinkite. 

Kūdikių sensorinės veiklos - kadangi mažieji linkę viską pažinti ragaudami, tai saugi priemonė pažinimui. Smulkūs karoliukai ar kiti daiktai, kurių vengiame turėdami mažus kūdikius, gali būti pripildyti buteliuke ir galime suteikti saugaus tyrinėjimo progą.

Receptai

Receptas nr. 1

Sudėtingumas: 2/5
Netvarka: 2/5
Gamybos trukmė: 10 minučių
Tinka: kūdikiams, "todleriams", ikimokyklinukams

Ko reikės:
Buteliuko (mažiems vaikams saugiau rinktis plastikinius)
Skaidrių klijų buteliuko
Klijų su blizgučiais (geriau nenuplaunami)
Papildomų blizgučių/detalių

  1. Į buteliuką įpilame ¾ karšto vandens.
  2. Pilame klijus, blizgius klijus ir laukiame kol ištirps.
  3. Įberiame pasirinktus blizgučius.
  4. Gerai išplakame buteliuką.

Pastaba: Jeigu norite, kad masė taptų “lėtesne”, įpilkite dar klijų.


Receptas Nr. 2 - Jellystone designs nusiraminimo buteliuko užpildo pavyzdys

Sudėtingumas: 1/5
Netvarka: 2/5
Gamybos trukmė: 5 minutės
Tinka: kūdikiams, "todleriams", ikimokyklinukams

Ko reikės:
viskas, ko prireiks, rasite rinkinyje beliks tik pasiruošti karšto vandens.

  1. Į buteliuką įpilame  karšto vandens.
  2. Pilame klijus, blizgius klijus ir laukiame kol ištirps.
  3. Įberiame pasirinktus blizgučius.
  4. Gerai išplakame buteliuką.


€0,78
€456,78
€123.456,78