Tai nėra “tik vaikų žaidimai”

Tai nėra “tik vaikų žaidimai”

Tai nėra “tik vaikų žaidimai”

“Children need the freedom and time to play. Play is not a luxury. Play is a necessity.” – Kay Redfield Jamison


Jau nuo pat mažų dienų per žaidimus kūdikis pradeda susipažinti su jį supančiu pasauliu. Nors dauguma suprantame, kad vaikams žaidimas yra labai svarbus, tačiau dažnu atveju to netapatiname su mokymusi. O juk tai pats tiesiausias kelias į visapusišką tobulėjimą. Taigi, kodėl žaidimas yra toks svarbus vaikams?

Laviname intelektą. 

Atlikti tyrimai rodo, kad kokybiškas žaidimas yra susijęs su aukštesniu intelekto lygiu. Priklausomai nuo žaidimo tipo, mes galime lavinti kognityvinius (pažinimo), lingvistinius (kalbos) ir socialinius gebėjimus. Visi jie prisideda prie to, kaip vaikai mokosi priimti sprendimus, spręsti problemines situacijas, adaptuotis naujoje aplinkoje. 


Laviname kūrybiškumą. 

Laisvo tipo arba vaidmenų žaidimai yra labiausiai skatinantys kūrybinį mąstymą bei praplečiantys vaizduotę. Laisvo žaidimo metu vaikas pats susikuria žaidimo taisykles. Vaidmenų žaidimo metu pasirenkami personažai, veiksmas ir vaikas “apsigyvena” naujoje tikrovėje. 


Mokome atpažinti, priimti ir kontroliuoti savo emocijas. 

Tai vienas iš svarbiausių įgūdžių, kuris yra reikalingas pasirengimui mokyklai. Emocijas kontroliuoti gebantis vaikas gali nesunkiai dalintis vaidmenimis komandinėje veikloje ar įveikti iškilusius iššūkius. Vaikai, mokantys kontroliuoti savo emocijas, geriau pritampa prie bendraamžių. Toks emocinis raštingumas siejamas su gerais pasiekimais mokykloje. 


Laviname socialinius įgūdžius ir empatiją. 

Vyksta pirminė socializacija, kurios metu padedami pagrindai vertybinėms nuostatoms,  įsitikinimams. Per žaidimus vaikui galima padėti suprasti visuomenėje vyraujančias taisykles ir normas. Vaikai, turintys stiprius socializacijos pagrindus, lengviau įsitraukia į žaidimus su kitais vaikais.

Palaikome fizinį aktyvumą. 

Jam lengviau pažinti kūno galimybes, kontroliuoti savo judesius. Fizinė veikla gerina bendrą organizmo sveikatą ir stiprina raumenyną. Judėjimo metu mažinamas stresas ir nerimas, išskiriami hormonai, gerinantys nuotaiką - visa tai prisideda prisideda prie geros emocinės sveikatos.


Stipriname santykius šeimoje.

Kartu patiriamos linksmos akimirkos atneša teigiamas emocijas ir tuo pačiu stiprina tėvų-vaikų ryšį. Kai žaidimus sujungiame su humoru, bendras ryšys ir meilė stiprinami kur kas greičiau. Tokių žaidimų metu patiriamos teigiamos emocijos, padeda pamiršti nesutarimus ar nuoskaudas. 


Didžiausias žaidimo žavesys - jis lydi vaiką nuo pirmųjų mėnesių. Augant vaikui, kartu “auga” ir žaidimai. Suprasdami vaiko poreikius ir pritaikydami žaidimus, galime jam padėti prasmingai leisti laiką. Tai ne tik lavina dabartinius vaiko įgūdžius, stiprina tiek fizinę, tiek emocinę sveikatą, bet ir padeda pagrindus, kurie lemia pasiekimus mokykloje ir net tolimesniame gyvenime. Skirkite laiko kokybiškam žaidimui. :)



€0,78
€456,78
€123.456,78